Påskeferie!

Nu är vi lediga till på tisdag! Skönt det! Idag slutade vi kl 12 på praktiken, så nu på eftermiddagen har vi skrivit klart vår sista uppgift här i Ålesund! Gött det! Vad Rigmor kommer tycka om uppgiften återstår att se, vi upptäckte nämligen att vi skrivit på norsk-engelsk-svenska. Så kan det gå när man varit i Ålesund i snart fyra månader.

 

Storhandling har vi också hunnit med, eftersom butikerna har stängt torsdag och fredag.

Imorgon kommer Marias päron och firar påsk med oss, kul! :) Dom kommer att få bo på hotell Blokka på rum nr. 508. Maria flyttar över till 509:an, Emmets rum.

 

Kaffe-Baileys och film ikväll med skottarna! Yeah!



Vi hann heja på vår kompis på vinmonopolet idag. Skönt att Maria är
26 år, behöver hon ju aldrig mer visa legitimasjon...
Dock får hon betala vuxenbiljett på tåget, men det är en annan femma.


Tirsdag..

Hej allihop!

Här sitter vi och klämmer på våra magar.. Emma kan nämligen spela på sin, det liksom låter fyndigt när hon klämmer till högst upp. Vi spelade förresten i förrgår kväll också när vi tittade på dirty dancing. Vi spelade lite i takt med musiken.  Härlig film det där!

Praktiken går fortsatt fint och Maria hade ett eget samtal med en patient igår. Det var skoj. Emma fick idag en uppgift som även hon kommer genomföra på egen hand. Hon ska själv åka hem till en patient och köra denne till tandläkaren. Det låter kanske som en ganska simpel uppgift. Men nu är det så att Emma har en viss skräck för att köra bil på nya platser där hon inte hittar. Hon ska köra här i Ålesund som är en väldigt "tät" stad med snirkliga gator och enkelriktningar överallt samt med bilister som alla kör som jihuuer! Men inte nog med det! Patienten som hon ska ha hand om har social fobi, panikångest och TANDLÄKARSKRÄCK. Det blir ett härligt test för både patienten och för Emma. Skönt att man kan ha praktik och terapi samtidigt! =)

Emma berättade för handledaren att hon känner sig lite obekväm i situationen och vips så fick hon ytterligare en uppgift.. Ännu en patient med panikångest och socialfobi ska få sig en tur i bilen med Emma! Hejja! Undrar om dom någonsin kommer våga åka på tur igen efter detta.. Eller kanske det blir en kanondag, vem vet =)



I morse gick solen upp över Åle, fortfarande vinter..


... och när vi gick hem var det vår =)


Sikken helg gott folk!

Maria skrev i förra inlägget att födelsedagskvällen skulle bestå av pianospel och mys, men ack så fel hon hade! :D Efter en väldigt lugn och behaglig dag (för Marias del), så gick vi ner till Abbie för att dricka kaffe. När hon stack in huvudet genom dörren står där ett helt gäng med kompisar och sjunger "Happy birthday". Vilken grej! Hon anade ingenting och hamnade i chocktillstånd :P

Emma, Abbie och Rachel däremot hade en ganska krävande dag. Samtidigt som rummet skulle utsmyckas och gästerna skulle tas om hand, skulle dem dessutom få Maria att inte misstänka något. Det lyckades dem fint med. Dom lyckades så bra att Maria fortfarande hade myskläderna på när festen började. 

Rummet var utsmyckat med ballonger, banderoller, girlanger och andra roliga party-saker. Maria fick en prinsesskrona som hon hade på sig hela kvällen. Det blev en riktigt lyckad kväll och ett minne för livet för Maria!

På lördagen var vi en aningens trötta men det hindrade oss inte från att ta en tur upp på "Sukkertoppen", ett 314 meter högt fjäll. Otroligt fin utsikt!!


Surprise!!!


26-åringen, nu ombytt och klar!


Finns det hjärterum, så finns det stjärterum!


Favoritglasögonen åkte på!


Födelsedagsdrink!


På väg upp till Sukkertoppen


Nydelig utsikt!


Nästan uppe


Sukkertoppen besegrad!


Rachel och Emma sitter och skriver i gästboken. Ingen dålig utsikt!


Rachel och Maria :)


Gänget på toppen :) "The sugarhill gang"


Mariann, vår kompis från Blindheim, kom ikapp oss på vägen upp. Här
på vägen ner dock. Lite Sound of music - känsla.


På väg ner igen. Emma och Mariann tar täten.


Bursdag

 

Sådär ja då var det 26 mars igen, för 26:e gången! Tusen tack för kort, paket, sms och andra meddelanden!!! Har bara glidit runt på moln idag p.g.a alla härliga medelanden!

 

Alldeles nyss plingade det på dörren också! Det var en gutt som hade tre röda rosor till mig från min kjärste! Hur fina som hellst! Jag är så glad så att det pirrar i magen!

 

Ikväll blir det mys med Emma, Rachel, Abbie och ett piano!

 

Love!

/Maria


Lite regn hindrar inte solbrille-tjejerna. We´ve got sunshine on a
cloudy day! Lite kul att vi efter detta kort glömde att ta av oss
brillorna och gick en lång sväng i regnet med solglasögonen på.


Maria och Emma sitter och kråkar lite =)


Såå fina blommor! Tackar!


Vår, ÅLÈ! =)

Hej alla!

Våren närmar sig och snön smälter med snabba kliv, men högst upp på fjällen härikring brukar snön inte smälta förrän i juli. Det är lite av en sport att vara den sista som ser snön smälta. Många sitter då beredda med kikare och spanar ut mot fjällen.

Vi har haft en fin vecka på praksis och lärt oss en hel del om diverse människor. Imorgon har vi fri dag!! Och det är ju inte vilken dag som helst det är ju Märys födelsedag! :D Yeeey!


Morgonstund har guld i munn.. =)


Banantajm i fikarummet..


Efter praksis har vi suttit på ballkongen och myst i solen. Den värmer!


Härligt på ballkongen. Hejja våren!!


VÅRTECKEN!!


Ännu ett vårtecken! =D


Första dagen på sista praktiken här i Åle

Första dagen på andra praktikperioden avklarad! Riktigt spännande ställe! Vi trodde det skulle vara lite mer hemtjänst över det hela men det är mest psykiatri. Riktigt intressant! Idag har vi träffat patienter med olika diagnoser såsom, schizofreni, drogmissbruk, bullimi, allvarliga panikångestattacker m.m. Vi har åkt hem till folk och samtalat, gett medicin och gått ut på promenad med dem. Patienter kommer även till vårt huvudkontor och samtalar med psykiatrisjuksköterskorna. Våra handledare verkar riktigt bra, Tone Berit och svenske Jerker. :)

 

Kommer nog bli fyra mycket intressanta och lärorika veckor! Vi är så glada över vår Ålesund tripp, och har sådan tur med mesta här! Vi låter kanske väldigt positiva i varje inlägg, men vi har det verkligen bra här. Det liksom bara flyter på och vi har det så otroligt kul! :)

 

Nu blir det middag nere hos Rachel!

 

Hade!


Våra härliga skottska vänner som bjuder oss på köttfärssås och pasta
ikväll :)


Deilig söndag!

Denna söndag har vi tagit vara på. OTROLIGT fint väder som vi längtat efter under några dagar med snö och regn. Vi kunde t.o.m gå utan jacka i solen. Underbart! Idag har vi solat på stranden, varit på modeshow och mässa, bowlat och tagit en kvällsfika på stans mysigaste café. Riktigt härlig söndag! Här kommer lite bilder!

Tjingeling!


Utsikt från ballkongen!


Solen värmde som ni ser!


Vi tog solbrillerna och the i en olivburk och traskade ner till våran
strand.


Det var många båtar som var ute gled en dag som denna


Sen var vi på modevisning. Här dansar våran kompis Ilya! Riktigt bra!


På mässan sålde dem slalombriller... stilig stavning!


Vi provkörde det mesta på mässan, husbilar, fyrhjulingar, tält och här
provar Abbie en BMW som vi tänkte införskaffa gemensamt till
blokka.


Ingen mässa utan ballong.. Vi fick en varsin =)


Detta måste man lämna utanför fotbollsstadion här i Åle.. hi hi.
Inga vapen, fyrverkerier eller rasism här inte..


Emma gör strikes med fin-fin teknik


Maria likaså, men hon klämde i lite hårdare.


Gästbloggare! Abbie och Rachel snakker :)

The Scottish girls are taking over the blog!! This is now the Scottish girls blog …..... we might let the Sweedish girls have it back tomorrow!! We are in Emmas listening to old school music and having sooo much fun!!! We are planning our trip to south america with Rachel coming out with us for christmas and new year. :-D Emma looks lovely with her curly hair done by Abbie (Abooo) We had fireworks a week early for Marias birthday!! Having a superdooper Saturday!!

 

cheerio

 

From Abbie and Rachel :)


I'm taking over the blog ....hehehe


Abbie, Rachel, Maria and Emma :)


Nu vare slut...

Hej hopp!

Nuså är första praktikperioden slut och på måndag kör vi igång med nästa. Tusen tack till alla ni på Blindheim! Sista dagen på praksis var deilig, mkt sprutor, stick, morfin och sjukhusbesök. Det är spännande det!

 

Vi hade tänkt att gå på Alice i underlandet nu på fredagskvällen, men den började 18.00 så det var lite tidigt för oss. Maria checkade upp om det fanns någon senare bio, och det gjorde det.. En som börjar 21.03. Lite konstig tid men ok. He he NÄÄÄ.. plötsligt slog det oss att det var ju datumet det. Så ingen bio för våran del ikväll. He he. Det blir på söndag istället. Har ni sett Alice?

 

Ikväll blir det drink med Abbie och hennes päron, men först ska vi koka ihop lite fiskball.

 

Typiskt för Norge:

-          De gör ball av allt; fiskball, potetball, blandball, lökball..

-          Smörgåsar. Detta är ett riktigt mackland med massor av pålägg av alla de slag!

 

Typiskt för Sverige:

-          Mack. Ordet mack tycker vi är lite typiskt svenskt. Macka = skive. Mackan = Marias kjärste. 
           Mack=Bensinstation.

-          Tårta. Vi gör tårta av allt; glasstårta, pankakstårta, smörgåstårta, taccotårta åsså tårta såklart =)






Solen sken idag, en kvart ungefär. UNDERBART!
Vi passade på spotta ner från vår höga ballkong! Det var skoj!


Reflektera mera!!

Idag, ska ni veta, idag har vi reflekterat så det bara dundrat om det! Dagen började med "morgonreflektion" på praktikplatsen. Varje onsdag avsätts en stund för reflektion för personalen på Blindheim och denna onsdag var det vi som höll i mötet. Vi tog upp spörsmål angående professionellt förhållningssätt och att ha förmågan att inte ta med sig jobbet hem. Fint det!

Senare på dagen blev det krasch-reflektion angående gårdagens kabroff i snödrivan. Det resulterade med att pärlan Marit mailade kommunen som nu blir tvungna att bygga om vägarna nedanför Blindheim. =)

Nu på kvällsningen har vi reflekterat över praktikperioden som varit, för den är nämligen slut denna vecka. På måndag börjar hemsjukvård kombinerat med psykiatri. Intresting!

Men hörni gänget, vad har ni reflekterat över idag? Kommentera gärna!


Aktivitetsansvarig Marit och Emmet spanar in bollarna =)


Emma spanar in vad det är vi ger patienterna



Maria spanar in tabletterna i dosetterna


Åhejj! Det blev ett riktigt drag med ballongerna ett tag, hemskt kul. En
gubbe hade så kul att han höll på att ramla av stolen =).
Här skulle vi kunna stanna några veckor till!

Nu borde ni verkligen gå och köpa en lott..

Snö snö snö! Sverigevädret har slagit till i Ålesund. Hugaligen, vi som trodde det var vår! Bilar kraschar hit och dit. Halt, snöigt och fara för ras vid var och varannat fjäll (vilka det finns en hel del av här). Det har skett många olyckor på vägarna de senaste dagarna. Den senaste idag.

Vi var på väg till bussen efter praktiken. Vägen vi traskar på när vi ska till bussen har blivit riktigt smal och omringas av snövallar som är högre än oss själva. Det är helt galet mycket snö. Helt utan förvarning störtar en bil in i en snövall bakom oss i hög hastighet. Han strök våra ben, Emma skrek till och bilen mölade sig långt in i snöhögen. Ut ur bilen klättrar en chockad chaufför som frågade hur de var med oss. Vi var nog en hårsmån från att hamna mellan bilen och snövallen.. Otäckt! Chauffören berättade att han fått väja för en annan bil som sladddat och då själv fått sladd och styrde rakt emot oss. Han valde att störta in i snöhögen istället för att bromsa och riskera att sladda in i oss. Tack för det!

Vi hjälpte mannen loss ur snöhögen med hjälp av ytterligare två karlar. De sa till oss att vi borde gå och köpa en lott, med den turen som vi hade! =). Vi gick och köpte leverpastej istället, vårt nya favvo-pålägg! Hi hi! Skämt å sido, vi hade nog riktig tur idag. Och ja det är sant, vi har samlat ännu en vuxen poäng, vi gillar mackor med leverpastej och smörgåsgurka! Det ni! Lite oväntat från Marias sida! =)

Nyss plingade tv-licens-gubben på hos oss. Skönt att äntligen kunna säga att man inte har någon TV, utan att ljuga!!

Tjingeling!


På väg till praksis, klockan kvart i sju på morgonen! Massor med snö!


Vi var i tid till bussen denna morgon, kolla va ljust det är!


Det är såå deiligt att åka buss till praktiken, efter cirka tio min längst
bak i bussen har vi blivit lagom varma och blundar en stund. Riktigt
skönt! 


Oslo

Hei allihopa!

Emma och Maria är tillbaka i Ålesund efter en väldigt trevlig helg hos Eric Askman i huvudstaden. Helgen kan sammanfattas med springrush till flygbussen x 2, sol, skratt, tatueringar, fest och museum.

 

Vi kom till Oslo tidigt på fredagsmorgonen. Eric jobbade så vi strosade runt i huvudstaden på egen hand. Vi fick tag på en karta och till slut fick vi även tag på den där Karl Johan, eller som vi säger Hertig Karl. Riktigt mysig stad med många affärer, massor av svenskar och en känsla av Berlin.


Klockan tjugo i sex sprang två svenska jenter med ryggsäckar mot
flygbussen och hann precis komma med. Äntligen kliver vi på planet mot
Oschlo!


Maria funderar på vart vi ska gå. 


Här är slottet.


Allt kan hända i Oslo..


Vi hittade VÅR tröjja! =)


Nu är det dags för freedags-koos.. (OBS: Maria i grönt, Emma i svart,
Ärkan i blått)


Ute och lördagsglider på stan med Ärkan.


Klockan på Aker brygge, eller som vi kallar den Åkes brygga.


På väg till museum om andra världskriget.


Emma läser dagbok på museet. Väldigt intressant.


Coolingarna har lördagstatueringen på plats och Emma och Maria har
bytt kläder med varandra. Fyndigt va? (Johan i blått).


Maria träffade sin gamla lägenhetskompis från barcelona, Helene.
Så otroligt kul! Vilken grej!



Nu vare dags att åka hem igen. Hej svejs Oslo och Eric!



 


"Jag kör er till svängen.."

Vi har då sådana kjekke patienter! Igår satt de två äldsta damerna på avdelningen och tittade på farmen. Den allra äldsta damen på huset (92 år) sa att förra säsongen var bättre, det var lite mer intriger då. He he. :) På farmen höll dom på och tillverka ”Tran”, vilket vi inte visste vad det var..men nu vet vi... Vi fick en varsin sked av Ann-Siri, som är en riktigt härlig pingla på praktiken. Vi svalde snabbt men höll ändå på att kräkas...FISKLEVEROLJA!! :D Vi fick många pluspoäng av tanterna som ätit många skedar Tran under kriget. Ska vara bra mot allt tydligen. Hälsosamt eller inte, vi hade en underbar andedräkt i ett dygn efter provsmakningen. Idag bjöd Ann-Siri på något godare, nybakta bullar! Personalen på Blindheim är ju för härliga! :)

 

Idag har vi haft en riktigt skoj dag på praktiken. Vi har haft ansvar för några patienter och har i princip jobbat helt själva idag. Det var bara vi och en sjuksköterska till som jobbade på avdelningen idag. Skoj! På vägen hem var vi dock en aningens trötta och hoppade på fel buss. Vi insåg att vi hamnat på fel buss, när chaffisen körde genom en lång tunnel som vi aldrig åkt genom tidigare. Maria drog i stoppsnöret och Emma gick fram och tog ett snack med chaffisen. Vi hade hamnat på helt fel buss, men som tur var fick vi skjuts med bussen hem till blokka. ”Jag kör er till svängen”, sa chaffisen. Det låter utmärkt, sa vi och hoppades på att det var en sväng nära vårt hus. Och det var det :)

 

Imorgon går vi upp kl 4!!! (Eller nja.. kl 5 kanske). Vi tar flyget kl 7 till Eric i OSLO!!! Kuuuul!



Efter provsmakning av Tran. Ann-Siri var boven i dramat men vi
skrattade gott efteråt :)


Ballkoma!!

Idag fick vi för oss att laga en riktigt Norsk maträtt: POTETBALL, bacon och morötter. MUMMA! Det är ungefär som pite-palt eller kroppkaka. Efter lite planläggning kom vi fram till att lägga 8 ballar i kastrullen. Det blev väldigt gott, men efter att ha ätit den fina middagen, med ljus och allt, ligger nu sex ballar kvar i kastrullen. He he, nu har vi mat för resten av vår vistelse här i grannlandet. Billigt och bra. Nästa projekt blir fiskballe.. =) Kul språk det här.

Idag var vi riktigt trötta efter praktiken, Emma råkade dra på sig fel jeans inne i omklädningsrummet. För ett ögonblick trodde hon att hon gått ned i vikt eftersom brallorna var fem storlekar för stora. Hi hi. När vi kommit hem tog Maria en dusch, tvålade in ansiktet och vips flög duschen iväg. Hon ångrade att hon inte stängt badrumsdörren ut till hallen. Hela huset blev blött, svordomarna flödade och ögonen sved.. He he.. Skönt att man kan fnissa lite åt det nu så här i efterhand..

Förresten, vi har fått lite lite kommentarer på senaste.. Det måste ju bero på det lite krångliga systemet (för er medelålders bloggläsare) med att fylla i bokstäver innan man kommenterar. Vi har fått flera samtal och e-mail angående detta. Hejja på säger vi bara. Det är så kul när ni kommenterar!! =)



Potetball på gång..


Potetball på tallriken..


Potetball i magen... ballkoma! Helt utslagen =)

 
Förresten, buss-skylten vid våra praktikplats har kommit tillbaka på
plats och vår gamle busshållplatsvän, grävskopan, har försvunnit.


Helga.. =)

I fredags var det hålligång i Ålesund. Våra spanska kompisar hade fredagsfest. Det var mycket trevligt, och som vanligt en hejdundrandes blandning av språk. Den tyska tjejen, Rebecca hade laddat hela veckan för fredagsfest, vilket smittade av sig på hela gänget. Detta resulterade i konstant dansande från klockan 20-03. Kul kul att hänga med sånna energiknippar! Maria och Kristine fann återigen varandra med sin mogna humor. Båda två hade efter en stund ont i kinderna och magen efter lååånga skrattanfall. =) Härligt det. Skratt förlänger livet! Emma och Abbie diskuterade musikaler i ca. 2 timmar och kom fram till att vi borde spela in en musikal varje söndag. Det ni!

 

Lördagen bestod av studier för våran del, eftersom vi har mittevaluering på praktikplatsen på måndag.  På lördagskvälen stod det mysbyxor, film och fruktsallad på schemat. Mysipys. Vi såg två filmer. Maria somnade ungefär en kvart in på andra filmen. Så ska det vara, mätt, mysig och lagom varm.. Vad ska man göra? =)

Hoppas ni haft en fin helg ni å!


Musikaltjejerna!


Tvättmaskinstjuvarna slår till..

Igår drog han, den där Marc, hem till svea-land.. Det var sorgligt men dagen blev rätt så händelserik trots allt..

Ni kanske minns att vi i något av våra första inlägg skrev om internet-problem och om vårt smygsurfande på ett nät som kallades "Claus". Igår blev vi avslöjade... Claus är nämligen våran granne, han med tv´n, ni vet, som vi brukar hänga hos ibland. Hi hi hi. Så kan det gå.

Vi har haft tvätt-dag idag. Skönt det. Här i huset gäller först till kvarn, alltså inget bokningssystem för tvättmaskinerna. När vi stod i bästa tvätthumör inne i stugan, kom en kille in och frågade om någon tvättmaskin var ledig. Vi svarade "jajjemen, den längst bort där". När killen stängt dörren och gått upp för att hämta sin tvätt, ångrade vi oss. Vi SLÄNGDE in lite kläder i maskinen, öste i tvättmedel och smögsprang upp för trapporna till våra rum. Stackarn.. Hoppas han inte bodde på 11e våningen iallafall. Hi hi.

Praksisen går fin-fint, vi trivs och alla verkar tycka det är lite kul med svenska studenter. Vi har träffat en halvsvensk patient och idag sa en patient att det var "SÅ kjekt att snakke med dokke" =) Vi tycker att vi börjar bli ganska flinke på norsk. Dock blir det missförstånd ibland. Häromdagen skulle Maria sätta på stödstrumpor på en dam. Maria frågade på rent gävlemål om hon var "kicklig" under fötterna.. He he, det blir ju ganska likt det norska ordet "skikkelig" som betyder rejäl, bra, riktig, ordentlig m.m. Helt utan sammanhang i Marias fall. he he. Skönt att man kan ha lite kul på praktiken också! Och idag, gjorde vi något riktigt busigt.. Vi tog en liten bit av den supergoda nybakade kakan som stod alldeles för sig själv inne i köket.. Ett litet hörn på kakan var plötsligt borta, och ingen kunde förstå vart hörnet tagit vägen.. =)


Nästa helg drar vi till Oslo! Det blir gøy!!


Vill ni höra på maken, igår snöade det även här i Åle..


Tidig morgon, på väg til praktiken

Overlook Hotel

Det händer då underliga saker här i blokka...
Kopiera länken här nedanför till adressfältet, så får ni se något utöver det vanliga!

http://www.youtube.com/watch?v=Mm5pBwy_ICM

Baaallen!!

Jo ni, helgen har varit helt kanon! På lördagskvällen samlades vi upp i Rachels rum, vi blev sju glada gäster. Kvällen bestod av spagetti och köttfärssås a la Marcus. Sen blev det hallon och choklad cheese-cake a la skottland =). Kvällen fortsatte med kort-spel, skämt-glasögon, och skrattanfall. Riktigt skoj!

 

Söndagen gick i ett lugnare tempo. Det blev solning nere vid beachen, myys! Maria och Marcus tog en fika på stan och åt typ världens godaste ceasarsalladsmacka!! =) Ceasarsalladsälskarna, Lennart och Ewa Larsson kan ju redan nu förbereda sig inför denna smakupplevelse som ni ska få smaka på när ni kommer hit.

 

På söndagskvällen var temat blått och orange när vi knallade iväg mot Sunnmørshallen. Ålesund mot Vikingarna (Christer Sjögren och gänget, :D) spelade fotbollsmatch. Vi hejjade på, allt vad vi orkade! Slutresultatet blev 1-1, men kul var det!

 

Idag startade andra veckan på praktiken, vi gillart!

 

Moster Emma säger Tusen takk till Hannes för det superfina kortet!!!! =) Blev sååå glad! Moster saknar Hannes. <3 Puss på dig!



Marcus kryddar spagettin med lite golvdamm.


Maria med sin lemonade :P


Tjejgänget gör tummen upp!


Mackan har det gött i solen.


Såå härligt!!


Fotbollsfans!


Spännande! Målvakten skrek efter "Baaaallen" ett antal gånger,
vi fnissade lite på läktaren.


Ålesundsspelare =)


RSS 2.0